Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
Η ιστορία του όμορφου και παιχνιδιάρη Knut που πέθανε στα τέσσερά του![Image]Οι επισκέπτες θαυμάζουν τη μικρή πολική αρκούδα τον Knut στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου το 2007. Ήταν η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο ύστερα από 30 χρόνια.
Η μητέρα του δεν τον ήθελε και τον μεγάλωσε ο Thomas Doerflein. Χιλιάδες έρχονταν για να παρακολουθήσουν τον Τόμας να ταϊζει και να φροντίζει τον Knut. Ετσι ο Knut έγινε διάσημος.

Το γεγονός του θανάτου του στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών προκάλεσε έκπληξη παγκοσμίως ενώ έχει δημιουργηθεί διαμάχη σχετικά με το ζήτημα της κράτησης των πολικών αρκούδων σε συνθήκες αιχμαλωσίας.


Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων προσπαθούν να ρίξουν φως στις συνθήκες θανάτου του κατηγορώντας τους φύλακες για εγκληματική αμέλεια και κακές συνθήκες διαβίωσης της αρκούδας λόγω περικοπών. Μάλιστα προ δύο ετών ο ζωολογικός κήπος είχε αποφασίσει να διώξει την αξιολάτρευτη πολική αρκούδα -μασκότ του Βερολίνου, που φιγουράριζε ακόμα και σε εξώφυλλο του περιοδικού «Vanity Fair» μαζί με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η «έξωση είχε τότε αποφευχθεί χάριν στις αντιδράσεις Βερολινέζων που συγκέντρωσαν 21.000 υπογραφές για να μην εκδιωχθεί το «σύμβολο» της πόλης τους.

Ο φύλακας του Κνούτ, Χάινερ Κλόες είχε δηλώσει πως είναι άγνωστη η αιτία του θανάτου του και πως τον είδε λίγη ώρα πριν το θάνατό του και έδειχνε να είναι μια χαρά. «Σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι ο Knut είχε πεθάνει. Η φροντίδα του αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς μου για τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Φως στις συνθήκες του θανάτου του αναμένεται να ρίξει η νεκροψία που θα πραγματοποιηθεί ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και η αυτοψία, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά εντός των επόμενων ημερών.


Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο με τις εικόνες από τα τελευταία λεπτά της ζωής του ο Knut, στριφογυρίζει επανειλημμένα και στη συνέχεια πέφτει αναίσθητος στο νερό.
Ακόμη και την Κυριακή εκατοντάδες άνθρωποι έσπευδαν στον ζωολογικό κήπο για να αφήσουν λουλούδια, κεριά και σημειώματα για το μικρό αρκουδάκι που τόσο αγάπησαν. Επίσης η ιστοσελίδα του ζωολογικού κήπου έχει βομβαρδιστεί με συλλυπητήρια μηνύματα. «Κνουτ ήσουν το πιο γλυκό αρκουδάκι που έχω γνωρίσει. Γιατί έπρεπε να πεθάνεις;» ρωτάει μια κοπέλα η Αννα.
Ηταν η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου τα τελευταία 33 χρόνια. Εικόνες του κνουτ να τρέφεται με μπιμπερό και να παίζει είχαν κάνει το γύρο του κόσμου ενώ ο ίδιος αποτέλεσε μασκότ για καμπάνιες περί χορτοφαγίας και υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Επίσης η περίπτωση του είχε εγείρει συζητήσεις για την προστασία των πολικών αρκούδων, τις συνθήκες κράτησής τους και την εμπορευματοποίηση τους από τους ζωολογικούς κήπους. Σύμφωνα με τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο αριθμός των επισκεπτών από τη στιγμή της γέννησης του Κνουτ αυξήθηκε κατά 30% ενώ μόνο το έτος 2007 ο ζωολογικός κήπος μέτρησε κέρδη 4 εκατομμυρίων δολαρίων χάρη στο αρκουδάκι.
«Έκαναν μια περιουσία από αυτόν», λέει ο Τόμας Πίτς, ειδικός σε θέματα άγριων ζώων στο Αμβούργο και μέλος οργάνωσης για τα δικαιώματα των αγρίων ζώων.
«Είναι λάθος να κρατούμε τις πολικές αρκούδες σε αιχμαλωσία. Χρειάζεται χώρος αλλά και το κατάλληλο κλίμα που είναι αυτό της Αρκτικής λέει προσθέτοντας ότι ο θάνατος της μικρής αρκούδας σε τόσο μικρή ηλικία είναι ασυνήθιστος δεδομένου ότι οι πολικές αρκούδες που βρίσκονται σε αιχμαλωσία ζουν συχνά για περισσότερα από 30 χρόνια . «Δεν πέθανε από γηρατειά», λέει ο ίδιος..
«Υποβλήθηκε σε τεράστια πίεση, όχι μόνο λόγω της δημοσιότητα και του περιορισμού, αλλά και από το γεγονός ότι κρατήθηκε σε μια περίφραξη με τρία θηλυκά», λέει ο Τόμας Σκόντερ, διευθυντής του γερμανικού Animal Welfare Association προσθέτωντας ότι οι πολικές αρκούδες τείνουν να είναι μοναχικές.


Πολλοί επίσης υποστηρίζουν πως η αρκούδα συμπεριφερόταν παράξενα και κατά το παρελθόν αλλά οι φύλακες αγνόησαν τα.. προειδοποιητικά μηνύματα.
«Είχε ένα βλέμμα απαθές και συχνά κούρνιαζε σε μια γωνιά της σπηλιάς του» λέει η Κλόντια Χάμερλινγκ, βουλευτής των Πρασίνων.
Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου αντικρούει τις κατηγορίες τονίζοντας ότι το προσωπικό έκανε τα πάντα για να τον φροντίσει.
«Είναι φυσιολογικό για τις πολικές αρκούδες να ζήσουν με άλλες πολικές αρκούδες σε έναν ζωολογικό κήπο, και η αρχική ιδέα της τοποθέτησής του εκεί ήταν για να κοινωνικοποιηθεί», λέει ο φροντιστής του και προσθέτει ότι μέχρι το θάνατό του ο Κνουτ ήταν χαρούμενος. «Έπαιζε με τις άλλες αρκούδες, ήταν χαλαρός και δυνατός».
Σήμερα, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, επιχειρώντας προφανώς να αντικρούσουν τις αιτιάσεις εις βάρος τους, εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζουν ότι ο Κνουτ πέθανε από εγκεφαλική νόσο, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.



alfavita.gr, έθνος, thedailybeast.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Οι δικες σας φωτογραφιες

Στείλτε μας φωτογραφίες των αγαπημένων σας τετράποδων φίλων.
Στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης ή απο τις στιγμές του παιχνιδιού τους.
Για να δείξουμε και την όμορφη πλευρά της φιλοζωίας..
Στείλτε τις στο: Himaira7@gmail.com

Επικοινωνια

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον Τηλεμαραθώνιο Ενημέρωσης και Αγάπης για τα Ζώα.

Christiana Berg
himaira7@gmail.com
Πάνος Καφφές
panoskaffes@yahoo.gr

Find us

Τηλεμαραθώνιος blog
Τηλεμαραθώνιος RSS

Follow us in Facebook

Αναγνώστες

Dog Lover Blogspot

pan de lees

On Line

Video