Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Νομίζετε πως ξέρετε τα πάντα για την γάτα ή τον σκύλο σας; Κάνετε λάθος! Χρειάστηκαν χρόνια μελέτης της συμπεριφοράς τους για να προκύψουν τα παρακάτω συμπεράσματα που, για άλλη μία φορά, θα σας επιβεβαιώσουν: Αυτό δεν είναι ζώο, είναι άνθρωπος!

Τα «σκυλίσια» φιλιά μπορεί να σας αρρωστήσουν 
Μπορεί τα φιλιά που σας δίνει να είναι σημάδια ανιδιοτελούς αγάπης, όμως πρέπει να γνωρίζετε πως το στόμα του -όσο κι αν προσπαθείτε να πλένετε τακτικά- είναι γεμάτο μικρόβια, όπως σαλμονέλα, και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία βακτήρια. Αυτά εισχωρούν στο στόμα του σκύλου σας από χαλασμένες ή βρώμικες τροφές, ή όταν χρησιμοποιεί την γλώσσα του ως χαρτί τουαλέτας. Με το φιλί του, τα μικρόβια αυτά εισχωρούν στο δικό σας στόμα και το λιγότερο που μπορούν να σας προκαλέσουν είναι πολύ δυσάρεστη διάρροια.


Τα ζωάκια μας μπορεί να «κολλήσουν» από εμάς 
Δεν είναι σύνηθες αλλά συμβαίνει. Ο ιός H1N1 προσέβαλλε γάτες, σκύλους και… κουνάβια, λόγω της στενής επαφής από τους ιδιοκτήτες τους. Τα συμπτώματα στα ζώα ήταν πολύ πιο ήπια, όμως κάποια από αυτά έχασαν την ζωή τους. Άρα, οι κτηνίατροι συνιστούν, όταν είμαστε άρρωστοι, να πλένουμε καλλα τα χέρια μας και να μην κοιμόμαστε αγκαλιά με τα ζωάκια μας. Ακόμα, σκύλοι και άνθρωποι μπορούν να ανταλλάζουν μεταξύ τους βακτήρια E.coli καθώς και μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

Οι σκύλοι «οσφρίζονται» τον διαβήτη 
Μπορεί να ακούγεται σαν ατάκα από επεισόδιο της σειράς «Λάσση», όμως είναι αλήθεια. Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν την επικίνδυνη μείωση του σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού και να τον θέσουν σε συναγερμό κλοτσώντας τον, γλύφοντας, κλαίγοντας και γαβγίζοντας. Και, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, εννιά στις δέκα φορές, η… μύτη τους αποδεικνύεται σωστή.

Οι σκύλοι έχουν βλέμμα ερωτευμένου 
Όταν ο σκύλος σας σάς κοιτάζει βαθιά στα μάτια, το πιθανότερο είναι ότι θέλει να σας δείξει πόσο πραγματικά σας αγαπά –και όχι ότι σας παρακαλά για κάτι. Αρκεί το βλέμμα αυτό να μην συνοδεύεται από τεντωμένο σώμα και όρθια αυτιά, γιατί αυτό είναι σημάδι επιθετικής συμπεριφοράς. Τα σκυλιά υιοθετούν αυτήν την περίεργη συμπεριφορά μέσω της στενής επαφής με τους ανθρώπους.

Οι γάτες μπορεί να αγαπήσουν υπερβολικά πολύ 
Όταν οι γάτες βιώσουν τον αποχωρισμό με έναν άνθρωπο που συμπαθούν, μπορεί να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης –αυτός είναι ο λόγος που η γατούλα σας κάνει «την ανάγκη» της στα παπούτσια σας όταν λείπετε στην δουλειά. Άλλες αντιδράσεις… αγάπης είναι όταν βηματίζει αργά, όταν «φωνάζει» ή όταν εμποδίζει την είσοδό σας και μπλέκεται στα πόδια σας. Πολλά γατάκια, όταν μένουν μόνα τους, κάνουν εμετό ή αναζητούν μανιωδώς τροφή.

Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν έως 250 λέξεις 
Ο πιο έξυπνος και καλά εκπαιδευμένος σκύλος έχει την ευφυΐα ενός παιδιού δύο ετών ως προς την ικανότητά του να καταλαβαίνει λέξεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ερευνητές. Ο σκύλος αυτός μπορεί να καταλάβει έως 250 λέξεις, ενώ ένας μέσος σκύλος έως 150 λέξεις. Ποιες ράτσες είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο έξυπνες; Οι Μπόρντερ Κόλεϊ, Κανίς, Γερμανικός ποιμενικός, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Ντόπερμαν Πίντσερ.

Οι λευκές γάτες συχνά είναι κουφές 
Στο ένα ή και τα δύο αυτιά τους, ειδικά όσες έχουν και μπλε μάτια. Όταν το ένα μάτι είναι μπλε η γάτα μπορεί να είναι κουφή μόνο από αυτήν την πλευρά. Πολλοί ιδιοκτήτες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι κουφές γάτες δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνες, αλλά δεν είναι σαφές ότι γι’αυτό ευθύνεται η… κουφαμάρα τους.

Οι γάτες μυρίζουν με το στόμα τους 
Στο πάνω μέρος του στόματός τους, δηλαδή, έχουν έναν αδένα όσφρησης, τον οποίον χρησιμοποιούν όταν θέλουν να μυρίσουν κάτι καλά. Την πρακτική αυτή ασκούν συνήθως οι αρσενικές γάτες, ανοίγοντας διάπλατα το στόμα τους, για να μυρίσουν μία θηλύκια όταν βρίσκεται στις γόνιμες μέρες της.

Οι γάτες φιλούν με τα μάτια τους 
Οι γάτες επικοινωνούν με ένα αργό πετάρισμα των ματιών. Όταν κάνουν αυτήν την κίνηση μεταξύ τους, αυτό είναι σημάδι συμφιλίωσης. Όταν ανοιγοκλείνουν, όμως, αργά τα μάτια τους στους ανθρώπους, είναι σημάδι τρυφερότητας, ακόμα και αγάπης. Οι άνθρωποι μπορούν να ανταποδώσουν αυτήν την κίνηση με το να τις κοιτούν για αρκετή ώρα στα μάτια και να ανοιγοκλείσουν και εκείνοι τα μάτια τους αργά. Η μέθοδος αυτή ισχύει για όλα σχεδόν τα αιλουροειδή.

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τις γάτες και τους σκύλους 
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον δύο θανάσιμους καρκίνους στις γάτες: Λέμφωμα και στοματικό καρκίνωμα. Οι σκύλοι με μακριές μουσούδες μπορεί να εμφανίσουν καρκινικούς όγκους στα ρουθούνια τους, ενώ αυτοί με κοντές μουσούδες είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του πνεύμονα.


in2life.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Οι δικες σας φωτογραφιες

Στείλτε μας φωτογραφίες των αγαπημένων σας τετράποδων φίλων.
Στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης ή απο τις στιγμές του παιχνιδιού τους.
Για να δείξουμε και την όμορφη πλευρά της φιλοζωίας..
Στείλτε τις στο: Himaira7@gmail.com

Επικοινωνια

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον Τηλεμαραθώνιο Ενημέρωσης και Αγάπης για τα Ζώα.

Christiana Berg
himaira7@gmail.com
Πάνος Καφφές
panoskaffes@yahoo.gr

Find us

Τηλεμαραθώνιος blog
Τηλεμαραθώνιος RSS

Follow us in Facebook

Αναγνώστες

Dog Lover Blogspot

pan de lees

On Line

Video