Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Κυκλοφόρησε το βιβλίο "Περί ζώων, με λογική και συναίσθημα"απο τις εκδόσεις Ψυχογιός Α.Ε. Το βιβλίο περιέχει 53 κείμενα για την Φιλοζωία που επιμελήθηκαν η κα Άννα Λυδάκη και ο κ. Γιάννης Μπασκόζος.
Όπως ακριβώς αναφέρει η κα Άννα Λυδάκη στην εισαγωγή, στόχος του βιβλίου είναι:"..... να διατυπωθεί δημόσια μια συνηγορία των ζώων εκφρασμένη από επιστήμονες και λογοτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, που γράφουν με λογική και συναίσθημα και με την πεποίθηση ότι πρέπει να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τα αδικημένα όντα του πλανήτη."
Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος εμπεριέχονται προσωπικές εμπειρίες των συγγραφέων για τα ζώα, καταγράφεται η συνεισφορά των ζώων - συναισθηματική και πρακτική- σε δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την υγεία του ανθρώπου, εμπεριέχονται κείμενα για την άγρια πανίδα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί και καταγγέλεται ο εγκλεισμός και η απάνθρωπη μεταχείριση των ζώων στα τσίρκο, στους ζωολγικούς κήπους, στα εργαστήρια πειραμάτων στους τόπους εκτροφής για εκμετάλλευση.
Στο δεύτερο μέρος , σχολιάζεται η παρουσία των ζώων στην τέχνη, λαϊκή και αστική. Στο τρίτο μέρος, "Προς μια νέα ηθική, κατατίθενται απόψεις και αναλύονται θέματα ηθικής, παρουσιάζεται η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επίσης Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, αναφέρονται τεκμηριωμένα σε ζητήματα ηθικής και δικαιωμάτων των ζώων.

Το βιβλίο κλείνει με ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα (από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας), από όπου με ευαισθησία και ενσυναίσθηση αναδύονται ο σεβασμός και η αγάπη προς τα ζώα.
Όπως επίσης αναφέρει η κα Λυδάκη, "το βιβλίο απευθύνεται σε όλους: σ' επιστήμονες.....στο ευρύ κοινό....σ' εκείνους που ακόμη αντιμετωπίζουν διστακτικά τα ζώα, σ' εκείνους  που τ' αγαπούν "από μακριά", σ' εκείνους που ζουν μαζί τους και τα φροντίζουν."....  ενώ σε άλλο σημείο της εισαγωγής αναφέρει επίσης ".... ο απλός οίκτος για τα ζώα είναι ανευ αξίας. Εκείνο που οφείλουμε  να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε μια εν- παθητική σχέση μαζί τους, ν' αντιληφθούμε τα δεινά που υφίστανται, να τ' αγαπήσουμε.... και κυρίως ν' αναλάβουμε δράση υπέρ τους."

Ας προσπαθήσουμε όλοι να διακινηθεί το βιβλίο και πέρα από τον "κύκλο" των φιλόζωων για να να μπορέσει να επιτύχει όσο γίνεται περισσότερο τον σκοπό του, που αναφέραμε ήδη χρησιμοποιώντας αυτούσια αποσπάσματα από την εισαγωγή του βιβλίου.

Πολλοί είναι ενδεχωμένως αυτοί που θα πούν: καλά μέσα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, της εξαθλίωσης στην οποία οδεύει η κοινωνία μας εσείς ασχολείστε με τα ζώα;
Μια από τις απαντήσεις που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι ότι η φιλοζωία, η αγάπη δηλ για την ζωή και το "ευ ζην"  δεν είναι πράξη  διαζευκτική, δεν σημαίνει δηλ ότι αν αγαπάς τα ζώα δεν αγαπάς τον άνθρωπο, δεν προσπαθείς και για τον άνθρωπο  αλλά αντιθέτως ότι αγαπάς την ζωή γενικά και αγωνίζεσαι για τα δικαίωματα όλων όσων είναι αδικημένοι σε αυτόν τον κόσμο και μέσα σε αυτόν είναι τα ζώα είναι ασφαλώς αδικημένα. Άλλωστε σε αυτήν την περίοδο της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης η θέση των ζώων θα χειροτερέψει και η ανάγκη για τον αγώνα των δικαιώματων τους και της προστασίας τους είναι περισσότερο επιτακτική ίσως, παρά ποτέ. Είναι επιτακτική, όσο το ίδιο επιτακτική είναι και η ανάγκη για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που πλείτονται σήμερα από την κοινωνικο-οικονομική κρίση....Διότι η στάση μας απέναντι στα ζώα απο την κοινωνία εν γένει, είναι στάση η οποία καταδεικνύει το έλλειμα της πολιτιστικής και κοινωνικής παιδείας μας. Μήπως άλλωστε αυτό το γεννικότερο πολιτιστικό και κοινωνικό έλλειμα της παιδείας μας δεν έχει βοηθήσει  και δεν έχει παίξει και αυτο το ρόλο του για την κοινωνικο-οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα; 
Να τονίσουμε ότι τα έσοδα απο τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για φιλοζωικούς σκοπούς και θα μπορέσετε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.





Πάνος Καφφές
Christiana Berg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Οι δικες σας φωτογραφιες

Στείλτε μας φωτογραφίες των αγαπημένων σας τετράποδων φίλων.
Στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης ή απο τις στιγμές του παιχνιδιού τους.
Για να δείξουμε και την όμορφη πλευρά της φιλοζωίας..
Στείλτε τις στο: Himaira7@gmail.com

Επικοινωνια

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον Τηλεμαραθώνιο Ενημέρωσης και Αγάπης για τα Ζώα.

Christiana Berg
himaira7@gmail.com
Πάνος Καφφές
panoskaffes@yahoo.gr

Find us

Τηλεμαραθώνιος blog
Τηλεμαραθώνιος RSS

Follow us in Facebook

Αναγνώστες

Dog Lover Blogspot

pan de lees

On Line

Video