Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το Σύνδρομο Κακοποίησης Ζώων
Ο Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α., τον Φεβρουάριο του 2011 έθιξε μαζί με άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς», που αποτελεί μια μεγάλη πληγή στη σύγχρονη – κατά τα άλλα – κοινωνία των Νεοελλήνων.


Σε αυτή την ημερίδα ο κ. Περιστέρης είχε τονίσει: «Οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια διαθέτουν αρκετά στοιχεία, που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές με ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με το FBI – καθώς στις Η.Π.Α. υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γίνονται ανάλογες μελέτες – ιστορικό βίας προς τα ζώα έχουν οι περισσότεροι βιαστές και οι δολοφόνοι κατ’ εξακολούθηση. Οι μελέτες, οι οποίες γίνονται πάνω σε ανθρώπους, που έχουν διαπράξει φριχτά εγκλήματα σε βάρος συνανθρώπων τους, αποδεικνύουν πολύ συχνά, ότι υπάρχει ιστορικό κακοποίησης ζώων, πριν οι εγκληματίες καταλήξουν στα ανθρώπινα θύματα.

Το αμερικανικό πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς».

Η κακοποίηση ζώων είναι το βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων


Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με έρευνες στον τομέα της Ψυχολογίας και της Εγκληματολογίας, «υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των κακοποιήσεων ζώων και της οικογενειακής βίας ή άλλων εγκλημάτων. Η κακοποίηση ζώων συχνά αποτελεί δείγμα μελλοντικής πιθανής βίας προς ανθρώπους».

Ανέφερε δε ότι «σε μια μελέτη, το 71% των γυναικών, που κακοποιήθηκαν, ανέφεραν, ότι το ίδιο άτομο, που τις κακοποίησε, είχε κακοποιήσει κάποτε το κατοικίδιό τους ή απείλησε να κακοποιήσει ζώο! (Ascione, 1998). Σε άλλη μελέτη αναφέρεται, ότι το 88% όσων κακοποιούν παιδιά, είχε επίσης κακοποιήσει ζώα στο σπίτι του. Σε έρευνα του Johns Hopkins University από το 1994 ως το 2000, σε 11 πόλεις των Η.Π.Α., η κακοποίηση ζώων ήταν ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους δείκτες που φανέρωναν πιθανούς μελλοντικούς κακοποιούς!

Το 70% όσων είχαν κακοποιήσει ζώο βρέθηκε να έχει κάνει κι άλλα εγκλήματα, ενώ το 44% είχε πειράξει ανθρώπους (Arluke, A. & Luke, C. 1997). Το 61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο είχε επιτεθεί σε ανθρώπους (Clarke, J. P. 2002). Το 63,3% των κρατουμένων λόγω καταδίκης για βίαια εγκλήματα έχει παραδεχτεί πως έχει κακοποιήσει ζώα – εκτός από αυτούς που δεν το παραδέχονται (Schiff Louw Ascione, 1999)».


3 μικροί τύραννοι βασανίζουν γάτα σε πισίνα ξενοδοχείου


Στην πισίνα ενός ξενοδοχείου στο νησί της Αμοργού μια παρέα τριών αγοριών ηλικίας περίπου 8 έως 10 ετών κακοποίησαν μια γάτα, που έτυχε να πέσει στα χέρια τους. Το βίντεο έχει ξεσηκώσει εδώ και μερικές ημέρες τη φιλοζωική κοινότητα και όχι άδικα.

Τα τρία αγόρια, που είναι Ελληνόπουλα - το ένα εκ των οποίων λέγεται Βαγγέλης - έπιασαν το ζώο με μια πετσέτα, το πέταξαν στην πισίνα και στη συνέχεια ο ένας εκ των πιτσιρικάδων το κλωτσούσε ξανά και ξανά κάθε φορά, που αυτό προσπαθούσε, να βγει από το νερό.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο ακούγεται και το όνομα Γιάννης Γαβαλάς. Έτσι συστήνει στην κάμερα ο νεαρός, που περιγράφει το μαρτύριο του ζώου, τον άνδρα, ο οποίος τυχαία περνάει κοντά από το σημείο, όπου κακοποιούσαν τη γάτα.

Τα γέλια αυτών των τριών πιτσιρικάδων και η ικανοποίηση, που νιώθουν από τις πράξεις τους, αλλά και η μανία και η εφευρετικότητα τους, φαίνονται και αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο βίντεο, που ανέβασαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο.

Ο δεύτερος της παρέας, που τράβηξε το δεκάλεπτο βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο ΥouΤube, περιγράφει τη διαδικασία, αφού οι άλλοι δύο προσπαθούν με απόχη, ξύλα, πέτρες, θηλιές να πιάσουν ξανά το ζώο, για να το ξαναβασανίσουν. Ο μικρός, που περιγράφει, αναφέρεται διαρκώς στο ακροατήριο του λέγοντας «Κυρίες και κύριοι θα δείτε…».

Έγινε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Οι τρεις μικροί τύραννοι αυτά τα δέκα μαρτυρικά λεπτά, που πέρασε η γάτα στα χέρια τους, ψάχνουν τρόπους για την ξαναεγκλωβίσουν, ώστε να προβάλλουν στη συνέχεια τα ανδραγαθήματα τους. Όμως το ζώο, που είναι πια πολύ φοβισμένο παραμένει ακίνητο, αν και παλεύουν να το πιάσουν με μια απόχη και το σπρώχνουν με ξύλα, για να μετακινηθεί.

Κάποια στιγμή κάποιος άνδρας περνάει από το σημείο, που βρίσκονται οι μικροί τύραννοι, και έτσι σταματούν τη δράση τους. Τι συνέβη στη συνέχεια δεν είμαστε σε θέση, να γνωρίζουμε. Αναρωτιόμαστε όμως ποιοι γονείς μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά; Αν κακοποιείς ζώα σε αυτή την ηλικία και χαίρεσαι με τις πράξεις σου… τι θα είσαι ικανός, να κάνεις αργότερα, όταν καταλάβεις τη δύναμη σου;

Το βίντεο έχει κατέβει από το YouTube και έχει ήδη ενημερωθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε και να το δείτε εδώ. Ο φιλοζωικός σύλλογος του νησιού «ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΜΟΡΓΟΥ» έχει κάνει και σχετική καταγγελία και η υπόθεση έχει πάει στον εισαγγελέα. Όπως μάθαμε έχει γίνει γνωστό σε ποιο ξενοδοχείο διαδραμίστηκε η κακοποίηση του ζώου και ποια είναι αυτά τα παιδιά.

Τι απαγορεύει ο νεός νόμος

Στο άρθρο 16 του νόμου 4039/2012 τονίζεται: «Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων».

Τα παιδιά είναι ανήλικα, όμως τους γονείς τους θα βαρύνει η κατηγορία για αμέλεια εποπτείας τους!

zoosos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Οι δικες σας φωτογραφιες

Στείλτε μας φωτογραφίες των αγαπημένων σας τετράποδων φίλων.
Στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης ή απο τις στιγμές του παιχνιδιού τους.
Για να δείξουμε και την όμορφη πλευρά της φιλοζωίας..
Στείλτε τις στο: Himaira7@gmail.com

Επικοινωνια

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον Τηλεμαραθώνιο Ενημέρωσης και Αγάπης για τα Ζώα.

Christiana Berg
himaira7@gmail.com
Πάνος Καφφές
panoskaffes@yahoo.gr

Find us

Τηλεμαραθώνιος blog
Τηλεμαραθώνιος RSS

Follow us in Facebook

Αναγνώστες

Dog Lover Blogspot

pan de lees

On Line

Video